Pizza

wtorek, 23 lipca 2013

Gotujecie czasem z kimś? Ja rzadko, bo zawsze wydaje mi się, że pokroiłabym coś inaczej albo zamieszała w lewo zamiast w prawo. Wiem jednak, że takie zrzędzenie nad głową może jedynie zniechęcić a nie nauczyć, dlatego kiedy już ktoś towarzyszy mi w kuchennych szaleństwach to staram się nie wtrącać. Tak właśnie było tym razem. Razem z M. robiliśmy pizzę czyli on wyrabiał ciasto, ja układałam składniki, on starł i dołożył ser.  Dlaczego na zdjęciu nie zobaczycie składników? Bo M. lubi ser. Bardzo ;) Wybaczycie mu?

Nie wiem czy jedliście kiedyś włoską pizzę, ale ja próbowałam jej w Neapolu jako dziecko. Pamiętam, że miała niewiele składników, a jej podstawą było chrupiące ciasto, niesamowicie cienkie. Wtedy w Polsce pizza miała co najmniej kilka centymetrów, więc byłam w prawdziwym szoku, gdy kelner przyniósł zamówienie. Było jednak pysznie. Od tamtej pory unikam grubego ciasta jak ognia. Długo testowałam różne przepisy na pizzowe ciasto. Z kilkunastu powstał ten najlepszy, przynajmniej moim zdaniem. Spróbujcie, a pizza zagości u Was na stałe. 

SKŁADNIKI:  
na dwie pizze o średnicy ok. 25 cm
- 250 g mąki (ja używam zwykłej pszennej, ale sprawdza się też tortowa)
- drożdże (20 g)
- łyżka oliwy
- płaska łyżeczka soli 
- pół łyżki cukru
- 3/4 szklanki gorącej wody  

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego wpisu znajdziesz TUTAJ

Skontaktuj się ze mną: widelcem@gmail.com

Zdjęcia i treści prezentowane na tym blogu są własnością autora. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).

Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi