Jarskie

wtorek, 06 sierpnia 2013

Po raz kolejny zapieram się, że pierogi to wcale nie jest kłopotliwy i pracochłonny obiad. Poza tym zawsze można zamrozić na zapas i wyciągnąć w środku zimy by poczuć smak lata. Uwielbiam robić pierogi, zajmuje mi to naprawdę niewiele czasu a efekt jest jeden - najedzona cała rodzina. W dodatku zrobiłam pierogi w wersji mini, bo były naprawdę malutkie - w sam raz na jeden kęs. Wyglądały uroczo :)

Dzisiaj proponuję pierogi z malinami. Nie są słodkie, więc jeśli lubicie słodkości to warto dosypać do nich odrobinę cukru przed zalepieniem albo już po ugotowaniu. Ja zjadłam bez, ale za to polałam sobie jogurtem. Pycha!

SKŁADNIKI:
na ok. 70-80 pierogów
- 2 szklanki mąki (ok. 340 g) 
- 180 ml CIEPŁEJ wody 
- jajko 
- mała łyżka oleju 
- szczypta soli 

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego wpisu znajdziesz TUTAJ

wtorek, 16 lipca 2013

Lubicie pierogi? Ja uwielbiam!! Nie wiem czemu panuje takie przekonanie, że lepienie i gotowanie pierogów to długotrwały proces. Ja uważam zupełnie inaczej. Ostatnio przygotowanie pierogów z jagodami, razem z lepieniem, gotowaniem i konsumpcją zajęło mi godzinę. Na inne obiady często poświęcam o wiele więcej czasu. Klejenie też jest przedstawiane jako tajemnicza sztuka nie do ogarnięcia. Ja się nie przejmuję i używam do tego celu widelca. Chociaż może to jakiś wstyd. Przepis na ciasto dała mi kiedyś babcia. Nadaje się do każdego farszu - od słodkich, przez mięsne, aż po warzywne.

W swoich podróżach zdarza mi się zakosztować pierogów, zwłaszcza jeśli można spróbować nietypowego nadzienia. Rezygnuję jednak z ruskich czy z mięsem. Wiele razy dostałam takie prosto z wody, a akurat te dwa nadzienia najlepiej smakują mi po podsmażeniu. Nigdy za to nie zawiodłam się na knajpianych pierogach z owocami sezonowymi - truskawkami i jagodami. Zawsze były naprawdę dobre, niezależnie czy jadłam je w dosyć drogiej restauracji, przydrożnej jadłodajni czy barze mlecznym. 

Jako dziecko nie jadłam owocowych pierogów wcale. W ogóle byłam "owocowo fuj" dziewczynką. Teraz jest zupełnie inaczej. 

SKŁADNIKI:
Na ok. 70-80 pierogów.  

- 2 szklanki mąki (340 g)
- 180 ml CIEPŁEJ wody (ok. 3/4 szklanki)
- jajko
- mała łyżka oleju
- szczypta soli 

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego wpisu znajdziesz TUTAJ

sobota, 22 czerwca 2013

Czy jest coś bardziej amerykańskiego niż puszyste, grube naleśniki zwane pancakes? Chyba tylko hamburger mógłby konkurować z nimi o to miano. Tradycyjnie je się je z masłem i syropem klonowym, ale mi najbardziej smakują z owocami, zwłaszcza tymi sezonowymi - malinami, truskawkami, jagodami. Zimowa wersja mogłaby być podawana z prażonymi jabłkami (jak do szarlotki) i cynamonem. Póki co jest jednak tak gorąco, że trudno mi myśleć o zimnych grudniowych wieczorach. 

Takie mini naleśniki idealnie sprawdzają się zarówno jako obiad jak i deser. Można je podawać w letni dzień na tarasie albo konsumować w ukryciu zanim inni zaczną nam podjadać. Można odgrzewać je na drugi dzień albo jak ja, jeść na zimno. Są cudowne!


Choć Ameryka Północna to jeden z nielicznych kontynentów, których jeszcze nie odwiedziłam to czuję, że wróciłabym stamtąd 2 rozmiary większa. Tylko dzięki pancakes'om ;) 

SKŁADNIKI: 

(ok. 40 sztuk mini pancakes)

- 3/4 szklanki mleka 
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
  
sos jagodowy:
- 2 łyżeczki cukru
- pół cytryny
- 200 g jagód 

bita śmietana:
- 50 ml śmietanki 36%
- łyżka cukru pudru

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego wpisu znajdziesz TUTAJ

wtorek, 15 stycznia 2013



Nazwę "Placuszki-śmieciuszki" wymyśliła moja koleżanka ze studiów. Nie pamiętam z czego się składały, ale wiem, że były naprawdę dobre. Dlatego właśnie tak samo postanowiłam nazwać mój wytwór. Nie lubię marnować jedzenia, stosuję jedzeniowy recykling i wiem, że wszystko można jakoś wykorzystać - choćby w ostatniej chwili. Moje placuszki-śmieciuszki są o tyle idealne, że można do nich wykorzystać praktycznie wszystkie gotowane warzywa. Od brokułów, przez ziemniaki, fasolkę szparagową, po brukselkę, a nawet cebulę! Ograniczać może nas tylko wyobraźnia. U mnie podstawą stał się ugotowany do obiadu kalafior - korzystałam z mrożonki, ale w sezonie świetnie nada się świeża główka. 


SKŁADNIKI:  

- 400 g kalafiora
- 3/4 szklanki bułki tartej 
- 3 łyżki stołowe mąki (w moim przypadku pszenna)
- 2 jajka

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego przepisu znajdziesz TUTAJ.

16:39, widelcempomapie , Jarskie
Link Komentarze (4) »
piątek, 21 grudnia 2012


Dałam się skusić na konkurs Durszlaka: "Pomysł na... Papirus z kreatywnej strony". Najważniejszą zasadą jest wymyślenie przepisu z użyciem papirusu, która nie będzie kurczakiem! Chwilę pomyślałam i oto jest ryż z warzywami. Wyszło lekko pikantnie, zadziwiająco smacznie i bezmięsnie. 

PS. Musiałam edytować solidnie przepis, bo namieszałam pisząc jedno, a myśląc o czymś zupełnie innym! :)


SKŁADNIKI:
- Pomysł na papirus "Soczysta pierś z kurczaka z papryką", 
- 150 g ryżu
- dowolne, ulubione warzywa, u mnie fasola, groszek, cebula, marchewka, papryka, groszek i por (jeśli nie macie czasu może być też gotowa mieszanka mrożona, ale zawsze lepiej samodzielnie coś skomponować)

PRZYGOTOWANIE: 

Zagotowuję wodę (bez solenia!) w garnku. Wsypuję ryż (nie może być w torebkach, tylko sypki luzem). Kiedy ryż się gotuje kroję warzywa i podsmażam na patelni. Oczywiście co jakiś czas przewracam je na drugą stronę, potrząsam całością i pilnuje, żeby się nie przypalała. W międzyczasie odcedzam ryż na sitku, dzięki temu woda spływa, a przyprawa zostaje na ziarenkach. Teraz zawijam go w papirus i smażę przez chwilę na patelni - dosłownie 3-4 minuty. Na końcu przesypuję wszystko do miski i dokładnie mieszam, żeby przyprawa była lepiej się rozprowadziła. Podaję wszystko razem 


Trwało to może 15 minut.

Smacznego! 

Przepis bierze udział w akcji: 

Tagi: ryż warzywa
17:15, widelcempomapie , Jarskie
Link Komentarze (5) »

Skontaktuj się ze mną: widelcem@gmail.com

Zdjęcia i treści prezentowane na tym blogu są własnością autora. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).

Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi