Ciasta, ciasteczka

wtorek, 15 października 2013

To jest takie ciasto, że musiałam upiec je trzy razy zanim udało mi się zrobić zdjęcia. Wcześniej znikało zanim zdążyłam się obrócić. Na szczęście robi się je bardzo szybko, bo zamiast używać musu czy jabłek prażonych wystarczy dodać surowe jabłka krojone na pół. Nie trzeba go też szczególnie pilnować, ale za to trzeba upiec i się zachwycać. Co i ja czynię. 

Przepis znalazłam u Kasi. Delikatnie zmieniłam proporcje, ale i tak to jej biję pokłony za ten specjał. Najlepiej wykorzystać do niego duże, słodkie i miękkie jabłka - tym razem piekłam z Lobo, ale dwa poprzednie ciasta były z jabłkami, które wybrała mi Pani z warzywniaka. Takie Panie są nieocenione! :) 

SKŁADNIKI:  
na ciasto:
- 420 g mąki
- 150 g serka homogenizowanego (waniliowego)
- 80 g cukru pudru 
- 250 g miękkiego masła
- 17 g cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia 

do środka:
- 6 dużych, słodkich jabłek
- łyżka cynamonu
- kilka kropel soku z cytryny

do dekoracji
- łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru 

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego wpisu znajdziesz TUTAJ

sobota, 08 czerwca 2013

Truskaaaawki! Kocham, wielbie i zjadam kilogramami. W tym roku pogoda ich nie oszczędza, a co za tym idzie ceny ciągle są wysokie. U mnie, w Krakowie - 6-10 zł/kg. Ciekawe jak w innych częściach Polski? Dzisiejsza tarta miała być szybka, smaczna i lekka - żadnych maślanych kremów czy bitej śmietany. Pokochacie ją, bo jest przepyszna! Mam nadzieję, że takim przepisem wywołam lato i wreszcie przestanie padać :) Biszkopt to jak zwykle przepis od Doroty z Moich Wypieków. Ten sam, którego używam do tortów (np. Tort jak z kreskówki). Jest bezapelacyjnie najlepszy, bo idealnie płaski. A jeśli chcecie trafić przez żołądek do serca to chyba nie ma lepszego przepisu.


SKŁADNIKI:
na biszkopt (wystarczyło 2 formy do tarty o średnicy 18cm): 
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej 
- 1/4 szklanki cukru

do nasączenia:
- pół szklanki wody
- łyżka stołowa cukru 

na wierzch:
- 250 g truskawek
- 250 g chudego twarogu
- 2-3 łyżki cukru pudru 

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego wpisu znajdziesz TUTAJ

poniedziałek, 08 kwietnia 2013

Uwielbiam jeść rogaliki. Zarówno kruche, jak i te całkiem miękkie - drożdżowe. Dawno, dawno temu, będzie już ze dwa lata odkryłam przepis na zupełnie inne, miękko-kruche rożki babci Rózi. Niestety to nie moja babcia czarowała takie cuda w kuchni, a babcia Cukrowej Wróżki, która podzieliła się tym przepisem na swoim blogu. Zaskoczyło mnie topione ciasto, którego nie znałam a efekt końcowy zwalił z nóg. Od tamtej pory nie robię żadnych innych rogalików (chyba, że francuskie)! Sprawdziłam już je w kilku wersjach - nadziewane czekoladą, marmoladą, dżemem, z cukrem na wierzchu albo z lukrem, z cukrem pudrem, a nawet z polewą czekoladową. Wszystkie świetnie się komponowały. Nie traćcie więc czasu na czytanie przydługiego wstępu tylko idźcie topić ciasto! 

SKŁADNIKI: 
- 300 g mąki
- 150 g miękkiego masła
- ok. 90 g cukru
- 3 żółtka
- 100 ml mleka
- 50 g drożdży

Dodatkowo: 
- ściereczka (lniana albo płócienna)
- nutella (na nadzienie)
- 50 g cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- barwnik spożywczy (opcjonalnie) 

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego wpisu znajdziesz TUTAJ

wtorek, 19 marca 2013

mini szarlotka

Jabłecznik czy też szarlotka (chyba nigdy nie zrozumiem czym się różnią) to niezwykłe ciasto. Wystarczy zwieńczyć je kruszonką by było tradycyjnym polskim deserem. Wykończone kratką z ciasta zmienia się w "apple pie". Amerykański przysmak znany z filmów i seriali to klasyka także polskich stołów. Najbardziej kojarzy mi się z Morskim Okiem (o czym pisałam przy okazji przepisu na Szarlotkę z Morskiego Oka). Mini porcje z krajów ludzi o maxi rozmiarach to idealna propozycja na podwieczorek dla gości. Nie wymaga krojenia, wygląda apetycznie, pachnie bosko. W moim przypadku przygotowanie trwało ekspresowo, bo miałam trochę zamrożonego kruchego ciasta z przepisu na Najszybsze Kruche Ciasto i gotowych prażonych jabłek wekowanych w lecie. Na szczęście takie jabłka możecie kupić w sklepie albo zrobić samodzielnie w kilka chwil. Jeśli nie macie ramekinów to równie dobrze sprawdzi się blacha do muffinek, a nawet grube słoiki.

SKŁADNIKI: 
na ok. 12 kokilek (średnica 5 cm)

- litrowy słoik jabłek prażonych (może być też mus jabłkowy) 
- porcja kruchego ciasta zrobionego według TEGO przepisu
- łyżka masła 
- łyżeczka cynamonu
- łyżka bułki tartej

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego przepisu znajdziesz TUTAJ.

piątek, 08 marca 2013

Kiedy byłam dzieckiem nie znosiłam ciast z owocami. W ogóle nie bardzo przepadałam za owocami w jakiejkolwiek formie. Dopiero później stopniowo przekonywałam się do niektórych z nich. W szkole średniej zaczęłam dużo samodzielnie chodzić po Tatrach, a na studiach także podróżować motocyklem. Obie te rzeczy spowodowały, że moja szarlotka jest dzisiaj taka a nie inna. Jeśli kiedykolwiek dotarliście nad Morskie Oko to tamtejsze schronisko podaje jedną z najlepszych szarlotek jakie jadłam w życiu. Nie wiem czy smakuje tak z powodu tajnego składnika czy może dlatego, że po przejściu 10 kilometrów trasy jest najsmaczniejszą nagrodą. Zaczynam o niej myśleć już na Łysej Polanie. Druga szarlotka w moim rankingu serwowana jest z lodami i bitą śmietaną w podkrakowskich Myślenicach. Wiele wycieczek motocyklowych kończy się właśnie tam. Z tych dwóch szarlotkowych majstersztyków powstała moja reprodukcja. Z pomocą znów przyszedł pożółkły przepis mojej babci. Wyszło skromnie, zwyczajnie, najpyszniej. Ta szarlotka najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można ją też śmiało podgrzewać. 

SKŁADNIKI:

- kruche ciasto zrobione według TEGO przepisu
- litrowy słoik jabłek prażonych 
- 2 łyżki stołowe cynamonu
- łyżka masła lub margaryny
- łyżka bułki tartej

Do dekoracji:
- cukier puder
- cynamon 

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego przepisu znajdziesz TUTAJ.

 
1 , 2

Skontaktuj się ze mną: widelcem@gmail.com

Zdjęcia i treści prezentowane na tym blogu są własnością autora. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).

Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi