Mięso

czwartek, 06 lutego 2014

Macie czasem ochotę zrobić sobie przerwę od liczenia kalorii, sojowych pasztetów i zielonych herbatek? W moim świecie każdy ma :) Nigdy nie ukrywam tego, że lubię mięso, lubię czasem zjeść nie zdrowo, a przy okazji podołać nowym wyzwaniom. To przepis, w którym zawarłam to wszystko. Kurczak zrobiony a'la stripsy z KFC to dla mnie kwintesencja USA. Chrupiąca, rumiana i tajemna panierka, którą zawsze chciałam umieć odtworzyć. Dziś jestem już bardzo blisko oryginału. Sprawdziłam wiele przepisów, ale większość z nich zawiera płatki kukurydziane, a ja wiedziałam, że to nie tego składnika szukam. Moja panierka a'la KFC jest więc bez płatków kukurydzianych, ale za to z dużą ilością przypraw.

SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka (ok. 450 g)
- szklanka mąki pszennej (170 g)
- jajko
- pół szklanki mleka
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, czosnek, ulubione zioła (u mnie tymianek, bazylia, oregano)
- mała łyżeczka oliwy lub oleju (do marynaty)

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego przepisu znajdziesz TUTAJ

Tagi: kurczak USA
18:24, widelcempomapie , Mięso
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 09 grudnia 2013

Macie czasem ochotę spędzić trochę więcej czasu w kuchni? To idealny przepis na taki właśnie dzień. Raczej ciężko go wykorzystać na szybki obiad po pracy, ale na niedzielny "wypas", gdy chcecie zaskoczyć rodzinę? Na pewno tak!

Przedstawiam Wam sakiewki, poznajcie się. Możecie je wypełnić absolutnie wszystkim - u mnie padło na pieczarki i cebulę, bo akurat to miałam pod ręką. Nie mogę się jednak doczekać kiedy zrobię je z kukurydzą albo w wersji bardziej kalorycznej, z boczkiem ;)

SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- łyżka masła
- przyprawy: bazylia, tymianek, pieprz, lubczyk, czosnek, sól

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego przepisu znajdziesz TUTAJ

Tagi: kurczak
18:02, widelcempomapie , Mięso
Link Dodaj komentarz »
sobota, 30 listopada 2013

Uważam, że takie potrawy powinny być zakazane. Ten kurczak w moich ustach jest jak niby przypadkiem odsłonięte damskie udo dla najbardziej spragnionego mężczyzny. Po prostu nie mogę się oprzeć. Jestem naczelnym boczkożercą tego kraju i przyznaję się do tego szczerze - choć nie bez wstydu ;)

Teraz wyobraźcie sobie delikatne mięso z kurczaka, miękkie i soczyste, a do tego otoczka z chrupiącego, zarumionego boczku. A no i przyprawy! Uczta, prawdziwa uczta!

SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka
- 2-3 plastry boczku
- przyprawy: pieprz, papryka czerwona słodka, czosnek, tymianek
- łyżeczka oliwy

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego przepisu znajdziesz TUTAJ

13:11, widelcempomapie , Mięso
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 listopada 2013

Macie czasem tak, że chcecie posprzątać lodówkę a równocześnie podać coś... no wiecie, co nie jest bigosem :)?

Tak było tym razem. Wywlekłam warzywa, zrobiłam z nich gniazdka - a na nich wylądował kurczak. Nadmierną ilość koperku zamieniłam w koperkowo-jogurtowy sos, który idealnie łączył się z warzywami. Obiad robił się praktycznie sam, choć było trochę krojenia. Wygląda ładnie, można dowolnie go modyfikować i smakuje zaskakująco pysznie.

Nie marnujcie więc czasu, tylko proście wieżę kontroli lotów o zgodę na lądowanie i wolny pas.

SKŁADNIKI:
- 2 marchewki
- por
- 1 pietruszka
- 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
- pierś z kurczaka
- pół wiązki koperku
- mały jogurt naturalny (można zastąpić śmietaną)
- 3 łyżki oliwy
- łyżka masła
- sól, pieprz, ulubione zioła

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego przepisu znajdziesz TUTAJ

18:49, widelcempomapie , Mięso
Link Komentarze (2) »
czwartek, 29 sierpnia 2013

Lubicie szpinak? Ja przekonałam się do niego dopiero w czasach liceum, gdy spróbowałam tarty szpinakowej. Podają ją w uroczym barze sałatkowym przy ul. Św. Anny w Krakowie. Tak jak polubiłam to miejsce tak i szpinak  zagościł w moich potrawach na stałe. Obiad, który dziś Wam pokazuje robi się sam, chociaż trzeba dać mu trochę czasu. Wtedy kurczak na pewno zachwyci Was swoją soczystością. Zaskoczył nawet mnie. 

SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g szpinaku 
- 3 łyżki stołowe sera feta
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, czosnek
- łyżka oliwy lub oleju

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego wpisu znajdziesz TUTAJ

16:06, widelcempomapie , Mięso
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4

Skontaktuj się ze mną: widelcem@gmail.com

Zdjęcia i treści prezentowane na tym blogu są własnością autora. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).

Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi