Desery

sobota, 09 marca 2013

Uwielbiam wszystkie posypki - używam ich do ciast, ciastek, ale przede wszystkim babeczek! Niektóre z nich, te najpopularniejsze wzory kupuję w zwykłych sklepach spożywczych. Bardziej wymyślnych szukam w internecie, ale zamawiam je w dużych ilościach, bo inaczej koszt przesyłki kilkakrotnie przekraczają cenę samej posypki. Niedawno natknęłam się na przepis na domowe cukrowe ozdóbki. Postanowiłam go przetestować i to był strzał w dziesiątkę! Oryginalny przepis znajdziecie na blogu Domowe Wypieki. Przygotujcie sobie dużo czasu, bo z tych proporcji wychodzi tak dużo materiału na posypkę, że ja zastawiłam cały stół. 

SKŁADNIKI: 

- białko z jednego jajka
- cukier puder (w zależności od wielkości jajka - u mnie ok. 300g)
- barwniki spożywcze w proszku (opcjonalnie)

Dodatkowo:
- folia aluminiowa albo papier do pieczenia


Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego przepisu znajdziesz TUTAJ.

sobota, 05 stycznia 2013

 


Robię te słodkości od lat. Są banalne, a wprawiają mnie w zachwyt za każdym razem, kiedy ich próbuję. Kojarzą mi się też z... Wenezuelą. To właśnie do tego kraju należą rajskie wyspy, na których kręcono reklamę Bounty. Żeby się na nie wybrać trzeba w agencji turystycznej wykupić wycieczkę, potem zaufać pilotowi małej awionetki i już możemy stanąć na białym piasku archipelagu wysp Los Roques. Niestety cena takiej zabawy przyprawia o zawrót głowy (powyżej 100$ od osoby), a to w końcu tylko plaża. Chociaż cudowna i fascynująca, dalej jest tylko wielkim zbiorem piasku. Dlatego nie było mi dane się tam zapuścić. I nawet szczególnie nie żałuję ;) Przypominam sobie jednak o niej przy każdym robieniu tego domowego Bounty i na chwilę, z każdym kęsem przenoszę się na ciepłą plażę prosto z reklamy. Idealnie sprawdzają się też jako drobny prezent!


SKŁADNIKI:
- 200 g wiórków kokosowych drobno mielonych
- 7 czubatych, stołowych łyżek cukru pudru 
- pół szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1/3 kostki masła
- 1,5 tabliczki mlecznej czekolady 

W wersji dla dorosłeś można użyć też kieliszek albo dwa rumu ;)

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego przepisu znajdziesz TUTAJ.

14:30, widelcempomapie , Desery
Link Komentarze (6) »
niedziela, 16 grudnia 2012



Granat... mhmm..  zapamiętałam go jako kwaśny owoc, którego sok idealnie komponował się z herbatą. Jest też w mojej głowie kolejnym, po bakłażanie, smakiem Turcji. W ostatnich dniach łatwo kupić te owoce w prawie każdym większym sklepie - ceny wahają się od 10 zł za kilogram po 2 zł za sztukę. Na paru blogach widziałam ten deser w wersji "Granat pod kruszonką", zrobiłam go po swojemu, w trochę innej wersji. Jest więcej kruchego ciasta, granat jest słodszy, ale nie zrezygnowałam z kruszonki. Posmakuje wszystkim, którzy nie stronią od szarlotki - kwaskowate wnętrze zneutralizowane przez słodkie kruche ciasto. Moim zdaniem wyszło pysznie! 


SKŁADNIKI: 

na 4 duże ramekiny: 
- 2 średnie granaty, moje ważyły ok. 300 g każdy
- 4 małe łyżeczki cukru

na ciasto:
- pół szklanki mąki 
- 1/3 kostki masła
- żółtko
- 2 łyżki cukru

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego przepisu znajdziesz TUTAJ.

piątek, 07 grudnia 2012


Ciepłe lody, kto ich nie pamięta z dzieciństwa? Pamiętam, że funkcjonowała też nazwa "murzynki", ale wtedy ten deser miał bardzo zwyczajną owalną formę i był oblany ciemną czekoladą. Nic specjalnego, a jednak często się tym zajadałam. Teraz trudno je dostać w sklepie, jeszcze trudniej w cukierni. Kiedyś jednak napatoczyły mi się w małym, osiedlowym warzywniaku i takie właśnie, zimowe miały kształty. Postanowiłam do nich wrócić i oto są! Doskonale sprawdzą się jako drobny upominek dla małego i dużego łasucha! Pakuję je w celofan (dostępny w papierniczym), zawiązuje wstążeczką i zdobywam uśmiech i uznanie znajomych ;)  Ostrzegam: są potwornie słodkie!

SKŁADNIKI:
na ok. 4 sztuki:
- 1 białko
- 0,5 szklanki cukru 
- 1 łyżka stołowa wody
- wafelki do lodów  
- kilka kropel aromatu (tylko jeśli chcecie, żeby ciepłe lody miały jakiś konkretny smak: waniliowy, pomarańczowy - cokolwiek lubicie)

- pół tabliczki białej lub czarnej czekolady
- 2 łyżki mleka

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego przepisu znajdziesz TUTAJ. 

Skontaktuj się ze mną: widelcem@gmail.com

Zdjęcia i treści prezentowane na tym blogu są własnością autora. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).

Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi