czwartek, 26 września 2013

Za oknem deszcz, spółdzielnie mieszkaniowe uruchamiają kaloryfery, lato dobiegło końca. Jednak kto lubi dobrze zjeść, szybko poprawi sobie humor na krakowskich targowiskach. Jesień na rękach sprzedawców przyniosła ze sobą wszystko, co najlepsze - kolory, zapachy i smaki.

Jeszcze kilkanaście dni temu ciężko było kupić ładne i świeże grzyby. Dziś stoiska uginają się pod ich ciężarem. Najtańsze są maślaki i podgrzybki, ok. 16-22 zł za kilogram. Obok leżą trochę droższe prawdziwki i borowiki (ok. 25 zł/kg). Na końcu listy są kurki - najpopularniejsze i najdroższe w tym roku. Za kilogram sprzedawcy liczą sobie 45-50 złotych. Pierwsze dni jesieni warto więc uczcić zupą grzybową, kremem z borowików albo jajecznicą z kurkami.
Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego wpisu znajdziesz TUTAJ
sobota, 21 września 2013

Urodziny mamy to specjalna okazja. Jednak już kilka dni wcześniej moja kochana rodzicielka zarzekała się, że nic słodkiego nie bierze do ust. Wiem, że jest prawdziwym torcikowym potworem, więc wypracowałam kompromis. Tak powstał mini-torcik, dosłownie jedna porcja biszkoptowych blatów przekładanych kremami. Postawiłam na dwa sprawdzone smaki śmietankowy i limonkowy. Dzięki temu mogłam spokojnie użyć masy plastycznej do obłożenia tej miniaturki i mieć pewność, że nie będzie zbyt słodko. 

Chciałam, żeby torcik był choć odrobinę uroczy i kobiecy. Nie miałam jednak zbyt wiele czasu, więc dekoracja powstała w 20 minut. Pikowany, pozłacany spód przyzdobiłam cukrowymi perełkami, a na górę stworzyłam dorodną czerwoną kokardę. Pamiętajcie, że lukru plastycznego wciąż się uczę ;) 

SKŁADNIKI: 
na biszkopt:
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej 

na kremy (śmietankowy i limonkowy): 
- 50 ml śmietanki kremówki 36% (lub 30%)
- 30 g cukru pudru
- pół limonki

do obłożenia tortu
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru pudru 

do dekoracji:
- masa cukrowa czerwona
- perełki cukrowe
- złoty barwnik
- wykałaczka ;)  

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego wpisu znajdziesz TUTAJ

sobota, 14 września 2013

Jaki to jest cudowny pomysł! Krakowski MOCAK czyli Muzeum Sztuki Współczesnej organizuje niezwykłą akcję. W ramach BazArt-ów czyli cyklicznych spotkań muzeum zaprasza do wielkiej bezgotówkowej wymiany przetworów. Same BazArty towarzyszą nowej mocakowej wystawie, która porusza temat ekonomii. Spotkania próbują choć na chwilę stworzyć świat bez pieniędzy.

Zrobiłaś ogórki, ale brakło czasu na dżemy? Uwielbiasz szarlotkę, ale nie umiesz robić prażonych jabłek? Jesteś za to świetna w dżemie truskawkowym? Zgarnij swoje słoiki i przyjdź 21 września na ul. Lipową 4. Będzie się można chwalić do woli, poznawać do woli i wymieniać do woli. 

Sami organizatorzy piszą tak: "W programie wydarzenia między innymi: prezentacja ciekawych pomysłów na przetwory, oprowadzanie po wystawie Ekonomia w sztuce oraz spotkanie i warsztaty wokół książki Pestka, drops, cukierek, która w niebanalny sposób wprowadza dzieci w świat pojęć z zakresu ekonomii.

Zapraszamy także do udziału w grze miejskiej Sztuka jedzenia, organizowanej we współpracy z Fundacją Partnerstwo dla Środowiska. Wyprawa rozpocznie się o godzinie 11 na Rynku Podgórskim w Krakowie, przy Targu Pietruszkowym, gdzie każdy uczestnik otrzyma jabłko od lokalnego producenta, mapę oraz wskazówki, jak dotrzeć do kolejnego punktu z zadaniem do rozwiązania i kolejną szaradą. Dotarcie do mety będzie wymagało od uczestników wyostrzenia wszystkich zmysłów." 

W bezpłatnej wymianie może wziąć udział każdy miłośnik sporządzania zimowych zapasów. Gotowe produkty można również wymieniać na same przepisy."

A jeśli nie jesteście z Krakowa... może warto zrobić taką wymianę w swojej okolicy?

wtorek, 03 września 2013

Rysunkowa panda to główny motyw mojego motocyklowego kasku. Nie mogła więc na stałe nie zagościć w moim podróżniczym życiu. Kaskowe pandy widziały więcej niż niektórzy ludzie. Gdy do tego na mojej drodze spotkałam przeurocze pudełko przypominające pandę z wiszącymi nóżkami, nie mogłam się powstrzymać. Musiała powstać babeczka-panda. Idealna na dziecięce przyjęcia, tematyczne imprezy i otwarcie nowego ZOO w mieście ;)

Ozdobiłam ją lukrem plastycznym, który został mi po torcie motocyklowym. Wiem z doświadczenia, że równie dobrze sprawdziłby się zwykły, gęsty lukier w trzech kolorach. Sama babeczka to najprostsza waniliowa muffinka nadziana lekko kwasnym dżemem wiśniowym. Dżem świetnie niweluje słodycz masy plastycznej. Przy okazji zaczęłam opracowywać proporcje na jedną babeczkę. Dziwne? Może tak, ale ja czasem potrzebuję tylko jednej, dwóch, czterech czy sześciu. Tym razem powstało sześć, ale następnym razem będzie jeszcze mniej. Obiecuję. 

SKŁADNIKI:
na 6 średnich babeczek
- pół szklanki mąki
- jajko
- 2 łyżki oleju
- 1/4 szklanki mleka
- 2-3 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia 
- szczypta soli 

na nadzienie:
- 3 łyżki dżemu wiśniowego

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego wpisu znajdziesz TUTAJ



czwartek, 29 sierpnia 2013

Lubicie szpinak? Ja przekonałam się do niego dopiero w czasach liceum, gdy spróbowałam tarty szpinakowej. Podają ją w uroczym barze sałatkowym przy ul. Św. Anny w Krakowie. Tak jak polubiłam to miejsce tak i szpinak  zagościł w moich potrawach na stałe. Obiad, który dziś Wam pokazuje robi się sam, chociaż trzeba dać mu trochę czasu. Wtedy kurczak na pewno zachwyci Was swoją soczystością. Zaskoczył nawet mnie. 

SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g szpinaku 
- 3 łyżki stołowe sera feta
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, czosnek
- łyżka oliwy lub oleju

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego wpisu znajdziesz TUTAJ

16:06, widelcempomapie , Mięso
Link Komentarze (1) »

Skontaktuj się ze mną: widelcem@gmail.com

Zdjęcia i treści prezentowane na tym blogu są własnością autora. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).

Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi