Blog > Komentarze do wpisu

Wybuchowy deser - granaty na kruchym cieście



Granat... mhmm..  zapamiętałam go jako kwaśny owoc, którego sok idealnie komponował się z herbatą. Jest też w mojej głowie kolejnym, po bakłażanie, smakiem Turcji. W ostatnich dniach łatwo kupić te owoce w prawie każdym większym sklepie - ceny wahają się od 10 zł za kilogram po 2 zł za sztukę. Na paru blogach widziałam ten deser w wersji "Granat pod kruszonką", zrobiłam go po swojemu, w trochę innej wersji. Jest więcej kruchego ciasta, granat jest słodszy, ale nie zrezygnowałam z kruszonki. Posmakuje wszystkim, którzy nie stronią od szarlotki - kwaskowate wnętrze zneutralizowane przez słodkie kruche ciasto. Moim zdaniem wyszło pysznie! 


SKŁADNIKI: 

na 4 duże ramekiny: 
- 2 średnie granaty, moje ważyły ok. 300 g każdy
- 4 małe łyżeczki cukru

na ciasto:
- pół szklanki mąki 
- 1/3 kostki masła
- żółtko
- 2 łyżki cukru

Widelcem po mapie wygląda teraz zupełnie inaczej i znajduje się pod innym adresem. Resztę tego przepisu znajdziesz TUTAJ.

niedziela, 16 grudnia 2012, widelcempomapie
Jeśli czegoś nie rozumiesz, nie wiesz jak zastąpić składnik albo chcesz powiedzieć czy Ci smakowało pisz!

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/01/24 12:23:29
Bardzo fajny przepis, na pewno go kiedyś wypróbuje :) Pozdrawiam!

Skontaktuj się ze mną: widelcem@gmail.com

Zdjęcia i treści prezentowane na tym blogu są własnością autora. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).

Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi