Blog > Komentarze do wpisu

Wielkie fetowanie czyli feta i bakłażan w tostowym wydaniu


Bakłażan to dla mnie niekwestionowany smak Turcji. Prawie tak bardzo jak chałwa. Podaje się go tam na milion sposobów - od kanapkowej pasty do całych warzyw nadziewanych czym popadnie. Kiedy pierwszy raz próbowałam przenieść ten Turecki smak do swojej kuchni bardzo się zawiodłam. Nie pozbawiłam bakłażana goryczy i był naprawdę okropny! Na szczęście teraz nie popełniam już tego błędu i w kilka minut przenoszę się prosto na zatłoczone uliczki Stambułu. Tanie linie mogą się schować ;) Choć w Polsce nie cieszy się takim uznaniem, można go kupić bez większych problemów. Nie jest też drogi i dlatego tak bardzo lubię go serwować jako przekąskę czy szybką kolację.

SKŁADNIKI: 

- 1 mały bakłażan
- 50 g sera feta
- sól
- 4-5 kromek chleba
- odrobinę mąki

PRZYGOTOWANIE: 

Bakłażana trzeba przygotować trochę wcześniej. Myję i kroję go na niezbyt grube plasterki (im grubsze tym bardziej soczyste potem będą kawałki, ale dłużej będą się smażyć), układam obok siebie na desce i obficie solę. To bardzo ważne, bo bakłażan sam w sobie jest okropnie gorzki. Jeśli go posolicie i dacie mu poleżeć jakieś 15 minut w samotności zobaczycie jak na plasterkach pojawią się brązowe kropelki - tak właśnie bakłażan wypocił swoją goryczkę. Płuczę jeszcze plasterki pod wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Teraz już prosta droga do napełnienia brzucha. Każdy plasterek oprószamy mąką z dwóch stron (to nie ma być gruba panierka tylko lekkie obsypanie bakłażana) i smażę na rozgrzanej patelni. 


Kiedy bakłażan zmienia kolor na rumiany przygotowuję chleb i kroję ser feta na niedbałe kawałki. Jeszcze ciepłe plasterki kładę na chlebie. Posypuję wszystko fetą. I zajadam! 

Na ciepło smakuje najlepiej, ale możecie bez obaw podawać także na zimno.

Smacznego!


Na zdjęciu Turecki chłopiec karmi żółwie:


 
Przepis bierze udział w akcji Kulinarne Podróże:  

Kulinarne podróże

wtorek, 11 grudnia 2012, widelcempomapie
Jeśli czegoś nie rozumiesz, nie wiesz jak zastąpić składnik albo chcesz powiedzieć czy Ci smakowało pisz!

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:

Skontaktuj się ze mną: widelcem@gmail.com

Zdjęcia i treści prezentowane na tym blogu są własnością autora. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).

Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi